Ρούχα που άλλαξαν την παγκόσμια ιστορία της μόδας

Η μόδα αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης. Με τον τρόπο που ντύνεσαι κάνεις μια δήλωση χωρίς καν να μιλήσεις, δείχνεις την προσωπικότητά σου αλλά και τα συναισθήματά σου. Η μόδα στο παρελθόν έχει αποτελέσει πολλές φορές σημείο καμπής για την εδραίωση επαναστατικών απόψεων. Κάποιες πρωτοποριακές αποφάσεις της βιομηχανίας άλλαξαν τόσο τον τρόπο που βλέπουμε τα ρούχα όσο και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους ίδιους μας τους εαυτούς μέσα από αυτά. Καινοτόμα αντικείμενα αλλά και είδη ένδυσης έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ιστορία της μόδας και έχουν οδηγήσει στη μόδα του σήμερα.

Αυτά είναι, λοιπόν, κάποια από τα ρούχα που σημάδεψαν την παγκόσμια ιστορία της μόδας.

Little Black Dress

Έκανε την εμφάνισή του το 1920 και αποτέλεσε έμπνευση της Coco Chanel. Σκοπός της ήταν να δημιουργήσει ένα ευκολοφόρετο, άνετο και προσβάσιμο σε όλους φόρεμα, το οποίο θα ήταν σε ένα ουδέτερο χρώμα όπως το μαύρο. Από τότε, λοιπόν, έχει καθιερωθεί και υπάρχει τουλάχιστον ένα σε κάθε ντουλάπα.

Jean

Το jean, πίσω στο 1850 όπου έκανε την πρώτη εμφάνισή του, αποτελούσε ένδυση για τους εργάτες οι οποίοι αναζητούσαν ανθεκτικότητα στα ρούχα τους. Πλέον, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ντουλάπας μας τόσο από τον γυναικείο πληθυσμό όσο και από τον ανδρικό.

New Look

Όταν το 1947 ο Christian Dior, έφερε έναν επαναστατικό αέρα στον χώρο της μόδας, είχε μόλις δημιουργήσει το “New Look”. Ένα look με έντονο το στοιχείο της θηλυκότητας κατάφερε ακριβώς αυτό που ήθελε ο δημιουργός του, να καταπλήξει τον χώρο της μόδας.

White Halter Dress

Το 1955 στην ταινία “Επτά χρόνια φαγούρα” η Merilyn Monroe εμφανίστηκε με ένα κατάλευκο halter φόρεμα, το οποίο άφησε ιστορία. Σχεδιάστηκε από τον William Travilla και θεωρείται ως ένα από τα πιο εικονικά φορέματα στην ιστορία του κινηματογράφου.

Le Smoking Tuxedo

Το 1966 ο Yves Saint Laurent αποφάσισε να σχεδιάσει ένα γυναικείο κουστούμι. Μέχρι τότε δεν υπήρξε άλλο παρόμοιο. Σκοπός του σχεδιαστή ήταν να επιτρέψει στις γυναίκες να φοράνε ό,τι και οι άντρες αλλά με τον δικό τους θηλυκό τρόπο. Ενώ αρχικά τα αρνητικά σχόλια ξεπερνούσαν τα θετικά, πλέον καταλαβαίνουμε ότι θέλει θάρρος και αποφασιστικότητα για να επιφέρεις αλλαγές.

The Power Suit

Λίγα χρόνια μετά από τον Yves Saint Laurent, ένας άλλος σχεδιαστής κατάφερε να αλλάξει για ακόμη μία φορά τα γυναικεία κοστούμια. Σε μια εποχή όπου οι γυναίκες παλεύουν για τα δικαιώματά τους στον χώρο της εργασίας, ο Giorgio Armani έρχεται να αποδείξει πως οι γυναίκες μπορούν να το κάνουν όπως οι άνδρες, ίσως και καλύτερα. Ειδικά όσον αφορά τον τομέα της μόδας!

Wrap Dress

Ίσως να μην το εφηύρε η Diane von Furstenberg, ωστόσο είναι εκείνη που του έδωσε τη μορφή που όλοι γνωρίζουμε. Έγινε ιδιαίτερα γνωστό στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Γρήγορα αναγνωρίστηκε ως σύμβολο απελευθέρωσης των γυναικών. Το φόρεμα αυτό έχει εμφανιστεί σε διάφορες μορφές πλέον και παραμένει ιδιαίτερα περιζήτητο.

Right Menu IconHave a Bite