PRIDE MONTH

Ο Ιούνιος εδώ και χρόνια, έχει αναγνωριστεί ως Μήνας Υπερηφάνειας για την LGBTQ κοινότητα, προς τιμήν των εξεγέρσεων του Stonewall, που έλαβαν χώρα στη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο του 1969. Κατά τη διάρκεια του μήνα βλέπουμε τη σημαία του ουράνιου τόξου να εμφανίζεται περήφανα ως σύμβολο του LGBTQ κινήματος για τα δικαιώματα τους. Πώς όμως αυτή η σημαία έγινε σύμβολο υπερηφάνειας;

Πάμε πίσω στο 1978, όταν ο καλλιτέχνης Gilbert Baker, ένας ανοιχτά ομοφυλόφιλος άνδρας και μια drag queen, σχεδίασαν την πρώτη σημαία του ουράνιου τόξου. Ο Μπέικερ αργότερα αποκάλυψε ότι τον παρότρυνε ο Χάρβεϊ Μιλκ, ένας από τους πρώτους ανοιχτά ομοφυλόφιλους εκλεγμένους πολιτικούς των ΗΠΑ, να δημιουργήσει ένα σύμβολο υπερηφάνειας για την ομοφυλοφιλική κοινότητα. Ο Baker αποφάσισε να δημιουργήσει μια σημαία επειδή έβλεπε τις σημαίες ως το πιο ισχυρό σύμβολο υπερηφάνειας. Όπως είπε αργότερα σε συνέντευξή του, «η δουλειά μας ως ομοφυλόφιλοι ήταν να βγαίνουμε, να φαινόμαστε, να ζούμε στην αλήθεια, όπως λέω, να βγούμε από το ψέμα. Μια σημαία ταιριάζει πραγματικά σε αυτήν την αποστολή, γιατί αυτός είναι ένας τρόπος να διακηρύξεις την ορατότητά σου ή να πεις, “Αυτός είμαι!

Ο Μπέικερ θεωρούσε το ουράνιο τόξο μια φυσική σημαία του ουρανού, γι’ αυτό υιοθέτησε οκτώ χρώματα για τις ρίγες, κάθε χρώμα με τη δική του σημασία. Φούξια για το σεξ, κόκκινο για τη ζωή, πορτοκαλί για την θεραπεία, κίτρινο για το φως του ήλιου, πράσινο για τη φύση, τιρκουάζ για την τέχνη, λουλακί για αρμονία και βιολετί για το πνεύμα.

Οι πρώτες εκδοχές της σημαίας του ουράνιου τόξου κυματίστηκαν στις 25 Ιουνίου 1978, στην παρέλαση της ημέρας της ελευθερίας των Ομοφυλοφίλων στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Baker και μια ομάδα εθελοντών τις είχαν φτιάξει στο χέρι και τώρα ήθελε να παράγει μαζικά τη σημαία για να την χρησιμοποιήσουν όλοι. Ωστόσο, λόγω προβλημάτων παραγωγής, οι ροζ και τιρκουάζ ρίγες αφαιρέθηκαν και το λουλακί αντικαταστάθηκε από το βασικό μπλε, κάτι που οδήγησε στη σύγχρονη σημαία με έξι ρίγες (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε και μοβ). Σήμερα αυτή είναι η πιο κοινή παραλλαγή της σημαίας του ουράνιου τόξου, με την κόκκινη λωρίδα στην κορυφή, όπως σε ένα φυσικό ουράνιο τόξο. Τα διάφορα χρώματα αντανακλούν τόσο την τεράστια ποικιλομορφία όσο και την ενότητα της LGBTQ κοινότητας.

 

Taco Combinations ft. Spring

Το 1994 η σημαία του ουράνιου τόξου καθιερώθηκε πραγματικά ως το σύμβολο της υπερηφάνειας των LGBTQ. Εκείνη τη χρονιά ο Μπέικερ έφτιαξε μια εκδοχή για την 25η επέτειο των ταραχών του Stonewall. Πλέον η σημαία του ουράνιου τόξου είναι ένα διεθνές σύμβολο για την υπερηφάνεια των LGBTQ και μπορεί να τη δει κανείς να κυματίζει περήφανα, τόσο στις πολλά υποσχόμενες όσο και στις δύσκολες στιγμές, σε όλο τον κόσμο.

Ο μήνας αυτός είναι επίσης μια ευκαιρία για να ρίξουμε τα φως στα προβλήματα της κοινότητας, να αναβαθμίσουμε και να ενισχύσουμε τις ζωές και τις συνεισφορές των LGBTIQ ατόμων.

Η υποστήριξή μας κατά τη διάρκεια του μήνα υπερηφάνειας είναι σημαντική, επειδή η κοινότητα των queer και των τρανς είναι μια από τις πιο περιθωριοποιημένες παγκοσμίως και αντιμετωπίζει διώξεις, διακρίσεις και βία σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, το παγκόσμιο κίνημα LGBTIQ έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες και υπάρχουν οργανώσεις που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των LGBTIQ στις περισσότερες χώρες του πλανήτη μας.

Αυτήν τη στιγμή έχουμε μια τεράστια ευκαιρία να επιταχύνουμε ριζικά τις κοινωνικές και νομικές αλλαγές για τα LGBTIQ άτομα και να διασφαλίσουμε ότι η πρόοδός μας δεν θα χαθεί. Το hashtag #PrideWithAPurpose σημαίνει να γιορτάζουμε και να αγωνιζόμαστε για ασφάλεια, ελευθερία, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη για την κοινότητά παντού.

Right Menu IconHave a Bite