Βιώσιμη Μόδα
Γνωρίζεις πως η βιομηχανία της ένδυσης βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε σχέση με τη ρύπανση του περιβάλλοντος; H ανάγκη για την βιωσιμότητα στην μόδα, σήμερα είναι μεγαλύτερη από ποτέ.
Πολλοί σχεδιαστές και brands προωθούν μια δημιουργική ατζέντα με περισσότερα οικολογικά στοιχεία. ‘Έτσι σε πολλά προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης πλέον κυριαρχούν πράσινες ιδέες.
Παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ασχολούνται ιδιαίτερα. Θεωρούν ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά κυρίως σχεδιαστές και κατασκευαστές ρούχων. Αυτή η έλλειψη γνώσης περί του θέματος παράλληλα με τον καταιγισμό εικόνων και προϊόντων, κάνουν το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο. Αλήθεια, γιατί αισθανόμαστε κάποιο είδος περηφάνιας όταν αγοράζουμε ένα τζιν στην τιμή των 10 ευρώ; Ποια είναι η σχέση που έχουμε σήμερα ως καταναλωτές με την ποιότητα;
Γνωρίζουμε πραγματικά την προέλευση των ρούχων και το πως φτιάχνονται;
Στο διαδίκτυο θα βρεις άπειρες πληροφορίες πάνω στο θέμα αυτό. Ντοκιμαντέρ όπως το «The True Cost» του Αντριου Μόργκαν το 2015, αναλύουν την επίδραση της βιομηχανίας στον πλανήτη και στους κατοίκους του, ενώ βιβλία όπως το «Sustainable Fashion Handbook» της Σάντι Μπλακ προσφέρουν συμβουλές για μια πιο οικολογική διαχείριση της αγάπης μας για τη μόδα. Μερικά από αυτά τα tips θα μοιραστούμε σήμερα μαζί σου με στόχο να σε πείσουμε έστω και λίγο να μάθεις περισσότερα για την βιώσιμη μόδα και πως να εφαρμόσεις έναν ηθικό τρόπο ζωής, όσον αφορά τα brands που θα επιλέγεις.
Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθείς επί του θέματος και να επιλέξεις συνειδητά να βελτιώσεις τις καταναλωτικές σου συνήθειες. Η βιώσιμη μόδα δεν είναι κάποιο trend, αλλά ανάγκη. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιου του Queensland, πλέον καταναλώνουμε 80 δις κομμάτια ρούχων κάθε χρόνο, 400% περισσότερο από ότι πριν 20 χρόνια. Ο πολυεστέρας, το ύφασμα που χρησιμοποιείται πιο συχνά χρειάζεται 70 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου κάθε χρόνο. Ενώ για ένα τζιν και ένα βαμβακερό T-shirt χρειάζονται 20.000 λίτρα νερό. Τα νούμερα είναι αρκετά τρομακτικά, αλλά πρέπει να γνωστοποιηθούν τόσο στους καταναλωτές, όσο και στα brands.
Μπορεί πολύ λίγα brands να είναι 100% βιώσιμα, ένας μεγάλος αριθμός όμως έχει αρχίσει να κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η Stella McCartney η οποία από το 2001 με τις συλλογές της έχει αποδείξει ότι υψηλή ραπτική και “πράσινη” μόδα μπορούν να πάνε μαζί. Ακόμη και κολοσσοί όπως το H&M και το ZARA έχουν λανσάρει αντίστοιχες sustainable συλλογές.
Τα ψώνια μέσω internet είναι μία αρκετά δημοφιλής συνήθεια τα τελευταία χρόνια. Πέρα από άνεση, σου δίνει και την ευκαιρία να κάνεις πιο μελετημένες αγορές. Όλα τα brands έχουν στην επίσημη ιστοσελίδα τους την ‘About’ ενότητα και εκεί μπορείς να δεις πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή, την προέλευση και τα υλικά των ρούχων.
Άρχισε με το να καθαρίσεις τη ντουλάπα σου. Μπορείς να ανακυκλώσεις ή να δωρίσεις ότι δε χρειάζεσαι. Προσπάθησε να αφήσεις για τον εαυτό σου το 50% της αρχικής σου γκαρνταρόμπας. Μην ξεχνάς πως υπάρχει μεγάλη διαφορά στο τι θέλεις με το τι πραγματικά χρειάζεσαι
Αν έχεις στην συλλογή σου κάποιο κομμάτι που κάποτε είχες αγοράσει ακριβά , αλλά πλέον δεν μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου με αυτό, η λύση είναι απλή. Υπάρχουν πολλά site μεταπώλησης ρούχων που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να δώσεις στο κάποτε αγαπημένο σου κομμάτι ένα νέο σπίτι. Αυτή η μέθοδος είναι αρκετά δημοφιλής στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τα βήματα που ακολουθείς είναι απλά: Κάνεις εγγραφή, φωτογραφίζεις τα ρούχα που θες να στείλεις και τα ανεβάζεις στο site. Πέρα από το να μοιράσεις τα ρούχα σου μπορείς φυσικά να δεις και κομμάτια από άλλους χρήστες που ίσως ενδιαφέρουν και εσένα. Έτσι δημιουργείται ένα καταναλωτικό κλίμα αλληλεγγύης.
Αντίστοιχα μπορείς να αγοράσεις second hand ρούχα. Ακόμα και αν εκείνα δεν προέρχονται από ηθικά brands, αγοράζοντας ένα ρούχο από δεύτερο χέρι μειώνεις το οικολογικό σου αποτύπωμα. Είναι το λιγότερο που μπορείς να κάνεις για το περιβάλλον. Σε τέτοια μαγαζιά, μπορείς να βρεις διαμάντια, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Μια πολύ καλή επιλογή είναι να επισκεφτείς την αμερικανική αγορά στο κέντρο της Αθήνας, όπου θα βρεις κομμάτια από όλο τον κόσμο, σε πολύ οικονομικές τιμές. Πλέον όμως μπορείς να βρεις σχεδόν σε όλες τις περιοχές αντίστοιχα καταστήματα, αρκεί να ψάξεις.